All for Joomla All for Webmasters

Az Osu jelentése

A Honbu Dojo falán függ egy keretes rizspapír, amelyen két Japán kandzsi található fekete tintával festve. Ezek az "O" és a "Nin" jelei. Szó szerinti fordításban az "O" jelentése tolni, lökni, nyomni, préselni, vagy sajtolni. Ezzel szemben a "Nin" jelentése eltűrni, elviselni, ellenállni, vagy beletörődni. Emiatt a kettős jelentés miatt a jelek — és az erők — között feszültség lép fel. Az egyik erő támad, a másik ellenáll.

Az eredeti kínai leírási mód szerint az első jel az "Oshi" jele, míg a második a "Shinobu" jele. Így összerakva a jelentése: saját magunk kényszerítése, hogy elviseljük a nehézségeket a gyakorlás során és a napi életben (japánul: Oshi no Seishin).

A Japán harci művészetekben gyakran hangzik el az "Osu" szó, hogy kifejezze a beszélő hozzáállását a gyakorláshoz. Az "Osu" a fenti kandzsi első jelének kínai nevéből származik, és így benne foglaltatik az "O-Nin" fogalom szavakba foglalása. Ez a szó hangzik el köszöntésként elöljárók és tanulók között, a gyakorlóterembe történő be- és kilépéskor, formagyakorlat bemutatás előtt, oktatói magyarázat után.

A Kyokushin karate iskolákban az "Oshi Shinobu" (OSU) jelentése többszörös: helyettesítheti az "igen", a "rendben", a "jó", a "megteszem", "kibírom", vagy az "elnézést" szavakat. Használható még "jó napot", "viszont látásra", "kérem, figyeljen rám", "megpróbálom", "gratulálok" értelemben is.

Az Osu filozófiai jelentése

Az OSU türelmet, tiszteletet és megbecsülést jelent.

Az erős test és a szilárd lélek fejlesztéséhez szükséges végigjárni az embert próbáló gyakorlatokat. Ez elengedhetetlen, mivel el kell juttatnod magad addig a pontig, ahol úgy érzed elérted a saját határaidat, meg akarsz állni, fel akarod adni. Amikor eléred ezt a pontot, szembe kell szállnod magaddal, saját gyengeségeiddel és győznöd kell. Ehhez meg kell tanulnod a kitartást, de mindenek előtt meg kell tanulnod a türelmet. Ez a türelem maga az OSU!

Az ok, amiért kiteszed magad a nehéz gyakorlatoknak az, hogy törődsz saját magaddal, és az hogy törődsz saját magaddal azt jelenti, hogy tiszteled magadat. Ez az öntisztelet alakul át és terjesztődik ki az oktatók és a gyakorlótársak tiszteletévé. Amikor belépsz a Dojoba meghajolsz és Osu-val köszönsz. Ezzel jelzed, hogy tiszteled a Dojo-t és azt az időt, amit benne töltesz. A tiszteletnek ez az érzése maga az OSU!

A gyakorlatok alatt olyan keményen dolgozol, amilyen keményen csak tudsz, mert tiszteled önmagadat. Amikor befejezed a gyakorlást, meghajolsz oktatód és társaid felé, miközben még egyszer Osu-val köszönsz. Ezzel fejezed ki megbecsülésedet. A megbecsülésnek ez az érzése maga az OSU!

Ennélfogva az Osu nagyon fontos szó a Kyokushin Karatéban, mert jelképezi a türelmet, a tiszteletet és a megbecsülést. Azért használjuk oly sokszor az Osu szót, hogy emlékeztessen minket ezekre a nélkülözhetetlen tulajdonságokra.

OSU